maandag 31 maart 2008

Sjef, the lion and Kadosj the camel beten de spits af…

Doorheen de stage merkten we op dat de kinderen soms wat moeite hadden om zichzelf uit te drukken, zowel verbaal als non-verbaal.
Daar wilden we verandering in brengen. We staken de hoofden bij elkaar en kwamen op het idee om de axenroos te introduceren.
De axenroos is een manier om de gedragingen van mensen te ordenen. In die roos is niet alleen de plaats belangrijk ( pauw, uil, ...) maar vooral ook de onderlinge relaties. ( wisselwerking leeuw/kameel ...)Iedereen heeft eigenschappen van alle dieren in zich of zou die althans moeten hebben, want mensen zijn pas sociaalvaardig als ze alle axen kunnen bewandelen, m.a.w. als ze zich kunnen aanpassen aan ‘de andere’.

Deze axenroos wilden we niet zomaar overnemen. Om alles zo herkenbaar mogelijk te maken voor de kinderen pasten we hier en daar de dieren aan. Zo werd onder andere de bever vervangen door de mier.
Onze aandacht ging niet alleen naar het communiceren met elkaar, maar ook over het goed voelen in je lichaam.
Na wat brainstormen kwamen we tot de ideale mix.

Onze eerste les zag er als volgt uit. Alle dieren werden voorgesteld aan de hand van een feestelijk verhaal (waarvoor we onze hersenen moesten pijnigen :) )
De kinderen waren geboeid, want tot onze grote verbazing konden ze alle karaktereigenschappen uit het verhaal afleiden.
De leerlingen van klas 5 en klas 6 waren al volledig in de ban. Na het verhaal maakten ze uitgebreid kennis met Sjef, the lion and Kadosj the camel. Na het opsommen van de belangrijkste eigenschappen en deze gegoten te hebben in een identiteitskaart werd het tijd voor wat ACTIE.
De stoelen werden opzij geschoven en we speelden enkele spelletjes. Op die manier werden de kinderen nog meer vertrouwd met de dieren.
Zo werden de kamelen blind en moesten ze leren vertrouwen op de leeuw, die hen rondleidde op school, zo stond er plots een reuzenspiegel op de speelplaats waarin de leeuw instructies gaf en zo moesten ook de kamelen lopen voor hun leven, want de leeuw ging hen niet zonder te betalen laten overlopen.



Zowel voor de kinderen als voor ons was het een aangename en leerrijke les. Teacher Olivia is in de wolken met deze vernieuwende elementen.
Ze kijkt er dan ook naar uit om meer te weten te komen over de axenroos.

Teacher Analies and teacher Nila.

Bachelorproef kleuteronderwijs

Onze bachelorproef is van start gegaan. Deze vakantie was het elke hard werken om alles af te krijgen.








Vandaag brachten we een aanwezigheidskalender aan in onze kleuterklas. Voor de kinderen iets totaal vernieuwend maar ze vonden het enorm leuk.


Omdat lijfstraffen ons zeker niet liggen, hebben we een strafstoel geintegreerd in de klas. Teacher Eline moest hem al onmiddellijk gebruiken.



Een prachtige klasoverschrijdende activiteit. Omdat ons thema gezondheidseductie is, is het psychische welzijn een must vonden wij. We leerden de kinderen hoe ze hun gevoelens kunnen uitdrukken. Want als je hier u gevoelens uit, kan dit een schijn van zwakte zijn.


Het boze gezicht van Samier.

Het blije gezicht van Nancy




Mwalimu
Ierene , Tina








zaterdag 29 maart 2008

Eventjes terugblikken...

puffen en blazen tijdens de vakantie!

Ja, het is niet alleen van de hitte dat we eens mogen puffen maar ook van al het werk dat we verrichten.

Elke ochtend om 9u begint de zelfde routine: opstaan met slappers in de ogen, beginnen aan de eerst voorbereiding, douchen en terug verder werken.

We zijn druk bezig met de bachelorproef maar het einde is in zicht. Ook het knutselen is al ver gevorderd maar het is hier dubbel zoveel werk dan in Belgie. We hebben namelijk geen computer waar we zomaar dingen van kunnen afdrukken. We tekenen alles en dit moet soms 4 keer hetzelfde zijn.

Een hele opgave is dit. Hopelijk is het resultaat even prachtig als ons voorbereidend werk.












En dit allemaal voor onze zwarte kapoentjes...


teacher Tina and teacher Iriene

dinsdag 18 maart 2008

Bezige bijen!







We blijven niet bij de pakken zitten...

De beginsituatie van de bachelorproef ligt al een tijdje vast. We hebben nu een nagedacht over de zaken die ze echt nodig hebben in de kleuterklas en in de lagere school. Daarvoor maakten we een vergelijking van wat ze al doen en wat wij zouden kunnen doen.

Wat ze al doen?
Hygiëne:
- Handen wassen voor het eten.
- Handen wassen na het eten.
- Soms handen wassen als ze naar het toilet geweest zijn.
- In de keuken lopen ze zonder schoenen omdat dit anders vuil zou worden
- Ze maken de keuken, de klassen… elke dag schoon.

Beweging:
- Bewegingsuur
- Spelen van spelletjes tussen de lessen door in het kleuteronderwijs
- Sportdag samen met ouders
- Iedere vrijdag is er in het lager voetbal tussen 15 en 16u

Voedsel:
- Eten ‘gevarieerd’ voedsel.
- Eten soms vlees, in kleine portie.
- Eten groenten ( bonen, kool, tomaten…)
- Eten uit propere borden en alles wordt bereid in een propere keuken.
- Ze drinken water van de kraan.
- Krijgen soms een koek of brood bij de thee of pap om 10uur.
- Na het slapen mogen de kleuters ook drinken of eten.

Geestelijke gezondheid:
- De kleuters slapen van 13u tot 15u.

Waar zouden wij dan aan willen werken zodat het een blijvend effect kan hebben?
- Andere straffen gebruiken, geen slaan, niet gooien met dingen, niet knijpen…
- Het tonen van de gevoelens.
- Tonen dat kinderen rechten hebben.
- Beweging in de morgen , ze kunnen zo bij kleuter misschien de lessen in spelvorm herhalen.
- Meer fruit op school (misschien een fruitdag inlassen)
- De kinderen moeten meer water drinken, ze mogen alleen maar drinken als ze pauze hebben in de morgen en na het slapen. Dit geldt niet voor lager, zij hebben hun eigen fles water.
- Als het nodig is, werken we een beloningssysteem uit. Zodat alle kinderen zich goed voelen in de klas.
- We kennen de thuissituatie van de kinderen niet. We weten dus ook niet of ze zich wassen en hoe. Daarom dat we hen ook zullen leren hoe je een lichaam proper houdt.
- We zorgen voor een kleuter van de dag zodat het zelfbeeld van dat kind beter wordt omdat het dan ook eens iets mag doen.
- Lager wil samen met de oudste klassen werken aan de sociale vaardigheden.
- We bereiden allen lekkere en gezonde dingen.
- We willen de schoolomgeving ook wat opfrissen. Zo denken we aan de keuken, de beplanting…
- De school voorzien van meer sportmateriaal.

Zo zie je dat we vooral willen werken rond de geestelijk gezondheid ( zelfbeeld, welbevinden…) van de kinderen. Het feit dat ze zich goed moeten voelen in de klas en de school is hier een belangrijk punt.
Daarnaast willen we werken aan gezond eten, drinken en bewegen.

Competentieverslag week 7

De leraar als begeleider van leerprocessen
LAGER ONDERWIJS:
We gingen de uitdaging aan om klasoverschrijdend te werken. Klas 5 en 6 maakten voor het eerst kennis met deze werkvorm. Doordat ze ook heel graag een spel hadden gespeeld, speelden we samen met hen een actieve quiz. Deze quiz leek ons de ideale kans om de lessen Frans mee af te sluiten.

KLEUTER ONDERWIJS:
Deze week werkten we verder met de zorg. We stimuleerden de kinderen die minder presenteerden op de examens om toch hun best te doen en duidelijk te leren schrijven en om de letters en cijfers te leren. Met wat individuele begeleiding komen ze er wel.

De leraar als opvoeder
We vinden het heel erg dat de visie hier is dat kinderen meer verstand zouden krijgen door stokslagen en we vinden het dan nog eens zoveel erger dat we getuige waren van een halve lagere school die stokslagen kreeg. Dit als afsluiter van een fantastische week is toch pijnlijk om te zien.

De leraar als inhoudelijk expert
LAGER ONDERWIJS:
Voor het eerst hebben we examens verbeterd en hebben we stilgestaan bij hoe de puntenverdeling in zijn werk gaat. We hielden daarbij rekening bij het feit of de vraag op het communicatieve kunnen en het kennen sloeg.

KLEUTERONDERWIJS:
Ook wij verbeterden voor het eerst de examens in het kleuteronderwijs. Het is niet eenvoudig om dit te verbeteren en hadden er dan ook moeite mee om de kinderen punten te geven op ARTWORK. Maar na even wikken en wegen, duidelijk overleg en veel vergelijkwerk konden we er dan toch een procentje op zetten.

De leraar als organisator
LAGER ONDERWIJS:
We hadden schrik dat de quiz organisatorisch niet ging lukken. Dit doordat we al ondervonden hebben dat kinderen moeite hebben met groepsspelen en regels. We hebben dan ook uitgebreid stilgestaan bij hoe we alles heel duidelijk konden maken voor hen.
We hebben de quiz in de eerste ronde moeten stilleggen maar na alles nog eens goed uit te leggen verliep het spel vlot.
Ook de lessen beweging in klas 1 en 2 verliepen deze week bijzonder goed. Het doet ons een plezier te zien hoe de kinderen genieten van tikspelen.

KLEUTER ONDERWIJS:
We probeerden deze week in de Elephant and Camel klas nog eens opnieuw om het kat en muis spel te spelen. Het is en blijft voor de kinderen niet eenvoudig om dit spel te spelen maar ze beginnen het wel te kunnen. Dit na enkele keren weer opnieuw de uitleg te geven en proberen. Afzonderlijk lukt het wel veel beter dan in grotere groep.
Ook werkten we deze week een symbolensysteem uit. Elk kind kreeg zoals in België een eigen symbool dat op alles van hem/haar terug te vinden is. De kinderen kunnen zo op een eenvoudige manier hun eigen schriften en boeken terugvinden.

De leraar als innovator en onderzoeker
We stonden stil bij wat we konden doen voor de bachelorproef. We hebben er dan ook al een duidelijk zicht op gekregen en vliegen er deze vakantie in om alle voorbereidingen en knutselwerkjes te maken.

De leraar als partner van ouders en verzorgers
Deze week kwamen we tot het besef dat kinderen van leerkrachten evenveel kans hebben op stokslagen en straf. Zo sprong de headmaster toch wel even een meter in de lucht toen haar dochter ook slagen kreeg. We vragen ons nu enkel af of de slag die het kind kreeg echt was of niet.

De leraar als lid van een schoolteam
We deden allen ons best om eens een extra babbeltje te slaan met de leerkrachten en keukenpersoneel. AL is dit niet altijd even gemakkelijk door de taalbarrière. Want swahili spreken met de mensen van de keuken is toch ook niet alles op een school waar Engels verplicht is.

De leraar als cultuurparticipant
Door gesprekken met leerkrachten zijn we meer te weten gekomen over de Afrikaanse cultuur, beter gezegd over de stokslagen. ZO blijkt dat praktisch elke vrouw hier bijna alle dagen slagen krijgt van haar man. Het is een deel van de cultuur waar wij machteloos tegenover staan.

Voor ieder probleem is een oplossing...

Net voor de vakantie beseften we dat de kinderen het eigenlijk niet gemakkelijk hadden om de schriften terug te vinden en dit omdat ze hun eigen naam niet herkennen. Daar moesten we natuurlijk een oplossing voor vinden. Want een kind dat zijn eigen dingen niet terugvindt en de leerkracht die altijd de namen moet roepen van het kind is niet echt interessant in een kleuterklas. Dus we staken onze hoofden even samen en dachten we na… (Jaja het kraakte hier in Tanzania) Maar we kwamen tot de conclusie dat een kleuterklas zonder symbolen geen kleuterklas is. We introduceerden de symbooltjes en dokterden een heel systeem uit zodat het iets is dat kan blijven. De leerkrachten waren heel blij met het resultaat en ook de kinderen waren fier op hun symbool.


Teacher Eirine en Teacher Tina


Hoe zou jij je voelen als je 2,5 jaar bent en examens moet afleggen?

In België zou dit niet mogelijk zijn maar hier in Afrika kan alles. De kinderen van de kleuterklas moesten deze week samen met de leerlingen van de lagere school examens afleggen. Vanaf de elephant class (1e kleuterklas) gebeurde het examen schriftelijk. In de kittenclass (peuter) was het examen gelukkig nog mondeling. De examens waren science, mathematics, english en art en ze namen 3 dagen in beslag. .
De beste van al deze examens vonden we het art-examen. De kinderen moesten een appel en sinaasappel inkleuren. Maar hoe kan je daar nu punten op geven? Wel volgens de leerkracht is dit heel eenvoudig. Per streepje dat eruit het prentje gekleurd wordt kan je 2% aftrekken…
De uitslagen vielen al bij al nog goed mee. Gelukkig werden de kleuters voor hun resultaten niet met stokslagen gestraft zoals in de lagere school. Wat wel het voordeel is van deze examens is dat de leerkracht zo een beter zicht krijgt op de kinderen in haar klas.

Teacher Tina and teacher Eirine

vrijdag 14 maart 2008

Vlaggenstrijd tussen klas 5 en 6.

Wat doe je met stokken, vlaggen, verf, ballonnen en heel wat vragen? Die giet je gewoon samen in 1 groot spel: vlaggenstrijd!

Op die manier werden alle leerhouden van de lessen Frans op een speelse en ACTIEVE manier herhaald. Klas 5 en 6 genoten er met volle teugen van. Sommige sloebers waren zelfs zo enthousiast dat ze de spelregels even vergaten. Maar dit was buiten teacher Analis en teacher Nila gerekend. Na een halve voormiddag rennen, vliegen en springen naar de ballon kon de blauwe groep met de overwinningsvlag zwaaien. En dat heeft de ganse school kunnen horen!!




Het was een super activiteit!!!!

Teacher Analis en teacher Nila

Een bezoek aan de YWCA

Enkele sfeerfoto's



















Alleen is maar alleen…

…dachten we zo :). Daarom vatten we de koe bij de horens en gingen we eens klasoverschrijdend te werk.
Class 5 van teacher Analies en kwam op bezoek in class 6, waar teacher Nila de ruimte aan het ombouwen was…

Voor de kinderen 1 groot vraagteken maar gauw werd alles duidelijk. Een markt vol hoekenwerken waarbij alle leerstof van de lessen Frans op een speelse manier kon ingeoefend worden.
























Slimme zet van de 2 teachers, want de resultaten van de examens mochten er best wezen!

Teacher Analies en teacher Nila

maandag 10 maart 2008

competentieverslag week 6

De leraar als partner van externen
Deze week gingen Nele en Tine op bezoek naar het Buitengewoon onderwijs. Voordat we de klas te zien kregen, kwam de directrice naar ons en gaf ons een rondleiding. We zagen enkele kleuterklassen, een naairuimte waar er enkele dove meisjes zaten, een computerruimte en nog enkele andere klassen. Toen we onze klas zagen was het eventjes schrikken. Het was een klas met verschillende leeftijden en verschillende problemen. Het is niet zoals in België dat de kinderen verdeeld zijn in types. Het lokaal was zogoed als leeg, het lokaal beschikt over een paar stoelen en tafels en een matras, meer was er niet te zien.

De leraar als begeleider van leerprocessen
Deze week hebben we terug het hele klasgebeuren van de leerkrachten overgenomen. Hieronder volgt een kleine schets van een paar lessen die we de vorige week gegeven hebben.

KLEUTERONDERWIJS:
Deze week waren er examens in de kleuterklas. Onze eerste indruk was niet zo positief daarover maar naar het einde toe beseften we dat het wel handig kan zijn. Op deze manier hebben de leerkrachten en ook wij een beter zicht op het kind als individu. Dit is vooral ook voor ons goed, zo kunnen we een betere beginsituatie voor ogen houden.

LAGER ONDERWIJS:
Ook in het lager waren er examens. Alle leerlingen hadden in de voormiddag een examen. De hogere klassen hadden in de namiddag ook een examen. Bij het observeren van het afnemen van de examens vielen vooral de verschillende aanpakken op. Sommige leerkrachten liepen contant rond, anderen zaten vooraan een boek te lezen, andere leerkrachten lieten alle banken leeg halen en alle rugzakken vooraan plaatsen… Wat ons opviel was dat de jongere kinderen hun examen in potlood invulden en de hogere klassen met balpen. Kladbladen kennen ze niet, waardoor hun handen vol staan met berekeningen. Dit vinden we maar vreemd, want zo is het niet duidelijk of de leerlingen nu spieken of als het een berekening is. Maar het niet gebruiken van kladbladen is dan weer te wijten aan het lage budget die ter beschikking is. Na het inkijken van enkele gemaakte exemplaren viel ons op dat het zeker GEEN eenvoudige vragen waren. Sommige vragen deden ons denken aan inhouden van het middelbaar onderwijs. Ook waren er heel wat vragen, naar ons gevoel dan, die nutteloos waren. Maar dit heeft dan weer te maken met de andere visie die het onderwijs heeft. De kinderen moeten gewoon meer kennen dan de kinderen in België

De vrijdag hebben we de 2 lestijden in de namiddag benut met het introduceren van hoekenwerken. Samen met klas 5 en 6 hebben we de leerstof herhaald. Klasoverschrijdend werken was voor hen heel vernieuwend en motiverend. Ze leerden heel wat van elkaar en motiveerden elkaar enorm. Het was een plezier te zien hoe de kinderen beseften of ze al dan niet nog moesten studeren voor het examen. We waren heel tevreden over het resultaat dat het hoekenwerk met zich meebracht.

Bezoek aan het weeshuis