donderdag 28 februari 2008

Hoe zou het zijn om even blind te zijn?


Hoe zou het zijn om even blind te zijn? Vraag het maar aan de sloebers van
klas 1, 2 en 3. Zij zullen het met plezier vertellen…

Maar aangezien jullie waarschijnlijk niet tot hier zullen komen om het hen te vragen, willen wij jullie het plezier niet ontnemen.
De foto’s geven jullie een antwoord op die vragen. :)






Teacher Nila en Teacher Analies



Alle kleuren van de regenboog…

Oek, oek, oek.. Wie kwam dit keer op bezoek?
Upinde (regenboog in het Swahili) kwam eens gluren in klas 1, 2 en 3.
Spannend…

Samen met de kinderen ging hij op zoek naar de Franse kleuren van de regenboog. Dat was niet zo eenvoudig als het leek, want ze moesten opletten voor zijn ‘kriebeltjes’.
Al die vingertjes op zijn kleurrijke lijfje bezorgden hem een toch wel kriebelfijne dag!














Na het kleurrijk ontdekken goten teacher Nila en teacher Analies alles in één reusachtige TWISTER. De pret kon niet op, want voor de kinderen was dit een nieuwe ervaring.
Door Upinde werd het een kleurrijke dag.





Teacher Nila en teacher Analies..

Competentieverslag week 4

De leraar als inhoudelijk expert
We hadden deze week een gesprek met de directrice van de school, mevrouw Mkwawa. Tijdens het gesprek hadden we het over de bachelorproef.
We vroegen haar nogmaals wat de noden en behoeften van de school waren en stelden aan de hand daarvan een aantal doelen op.

Door het gesprek zijn we heel wat wijzer geworden wat de bachelorproef betreft. We weten nu waar we ons specifiek kunnen oprichten en kunnen er ten volle tegenaan gaan.


De leraar als organisator
KLEUTERONDERWIJS:
Organisatie is zeer belangrijk of het loopt uit de hand. Kinderen kunnen niet stil zijn in tegenstelling tot Belgium. Daarom moet er iedere keer een oplossing gevonden zijn. In een vrije namiddag hebben we de boeken voor de kleuterschool gesorteerd. Wanneer de kinderen gedaan zijn met een werkje kunnen ze een boekje bekijken. We introduceerden een soort boekenhoek, het heeft veel succes, de kinderen doen hun uiterste best om een werkje goed af te werken. Het is een plezier om te zien wat eenvoudige dingen kunnen doen bij deze kinderen.


LAGER ONDERWIJS:
We kwamen op het idee om hoekenwerk te introduceren op school. Het werken in hoeken werd al een paar keer gedaan in de school, maar toch hadden we het gevoel dat de leerkrachten niet allemaal wisten wat de bedoeling eigenlijk is van hoekenwerk en hoe hoekenwerk precies gerealiseerd moet worden.
Het was voor ons ook de gelegenheid om de kinderen ermee te laten kennismaken.
We maakten van de les wiskunde gebruik en brachten in die les enkele hoekenwerken aan met betrekking tot het thema van de les.
De kinderen genoten ervan en waren allemaal druk aan het werk. Leuk!
Ook de leerkracht was heel enthousiast bij het zien van de verschillende hoekenwerken. Ze stelde heel wat vragen. Dat gaf ons voldoening, want dat betekent dat ze het werken met hoeken wel effectief wil introduceren.

Ook tijdens de lessen dans kwam ons organisatietalent boven. We leerden de kinderen enkele dansjes aan.
Daarin kroop ook heel wat organisatie. Wat zullen we ze aanleren? Hoe brengen we de dans aan? Waar dansen we?


De leraar als innovator en onderzoeker
Na het gesprek met de directrice hebben we eens nagedacht wat we kunnen uitvoeren tijdens de stage van de bachelorproef.
We kregen van de directrice GROEN licht en mogen heel wat uitwerken van de zaken die we voorgesteld hadden.
We mogen onder andere koken met de leerlingen, werken rond hun algemene hygiëne…
Het wordt veelbelovend!

KLEUTERONDERWIJS:
We gaven deze week vooral werkjes om de beginsituatie te weten te komen van ieder kind: Het lukte ons behoorlijk goed. Doordat we zelf voor de klas staan zien we nog meer dan dat we observeerden. Nu is het een ideaal moment om differentiatie in te voegen in onze activiteiten of om meer aandacht te besteden aan de kinderen die het wat moeilijker hebben. Een heel eenvoudige oplossing was de kinderen op een andere plaats te laten werken zodat ze niet afgeleid worden. We blijven maar zoeken naar nieuwe ideetjes en nieuwe leermethodes om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. We zijn trots op ons werk tot nu toe en de kinderen beleven veel plezier.

LAGER ONDERWIJS:
Zoals ik bij de basiscompetentie ‘De leraar als opvoeder’ al schreef zochten we deze week naar een middel om de aandacht van de leerlingen te trekken.
Dat deden we aan de hand van handpoppen. Daar dit systeem functioneel was, wordt het nu ook als beloningssysteem gebruikt.

Daarnaast zochten we een soort beloningssysteem voor de leerlingen. Wat doen we als ze foutloos werken? Net werken?
We maakten gebruik van enkele kleine tekeningen in hun schriftje. Op een bloemetje, bootje, lachend gezichtje.. zijn de kinderen heel erg trots, wat tevens ook wel een leuke manier is om de kinderen te belonen.

dinsdag 26 februari 2008

Boekenbad in Pond Spring School

Met kinderboeken wordt verondersteld in een knus hoekje voor te lezen. Wij wilden eens niets nieuws proberen en dachten spontaan terug aan één van de lessen Nederlands net voor ons vertrek.. Met kinderboeken je kan zoveel meer doen. Kijk maar….

























Teacher Analies en teacher Nila

Optellen tot 9

Tijdens de lessen wiskunde zagen we dat er praktisch NOOIT gewerkt wordt met concreet materiaal. Daar wilden teacher Analies en teacher Nila verandering in brengen.
Er werd ons gevraagd om een lesje optellen tot en met 9 te geven en daar zagen we onze ultieme kans!
Het optellen met wat gekleurde kaartjes verliep vlekkeloos en alle kinderen hadden de leerstof meteen beet. Want voor even werd het tellen op de vingers 'eventjes' vergeten.

Wat een beetje concreet materiaal allemaal niet kan doen. Hé mevrouw Deklerck?

Teacher Analies en teacher Nila

maandag 25 februari 2008

Camel class heeft er een vriendje bij

Om het hele klasgebeuren wat speelser aan te pakken is Freddy Frog een grote hulp. Freddy Frog is onze nieuwe klaspop. Iedere dag helpt hij de leerkracht en de kinderen die het wat moeilijker hebben. Het is iets vernieuwend in Pond Spring School, ik hoop dat het zijn vruchten afwerpt.




Teacher Tina

een namiddagje als kleuterleidster in pond spring

Doordat de kleuters in de namiddag slapen valt er normaal voor de kleuterkleidsters niet veel te doen dan je ook neerleggen en slapen. Maar wij blijven natuurlijk niet zomaar bij de pakken zitten en zoeken het werk op.

Zo houden we ons over de middag bezig met boeken sorteren, de kinderen animeren, verven, de kinderen helpen aankleden en natuurlijk voorbereidingen schrijven.
Om onze tijd nog meer te vullen starten we vanaf deze week ook met muzische activiteiten in het lager.



Teacher Iriene and teacher Tina

wist je dat...

… we verhuisd zijn
… we nu iedere avond kunnen genieten van verse groentjes
… Annelies aantrek heeft van de vogels ( again!!!)
… we een weeshuis bezocht hebben
… het geen echte weeskindjes zijn
… ze allemaal nog een papa hebben en familie
… de straatkindjes cercle kunnen zeggen
… “ge moe ni schremen, ge moe lachen” ook een bekend zinnetje is bij de straatkinderen
… we de masai terug gezien hebben.
… dat ze alles lieten vallen om naar ons te lopen.
… onze doelen van de bachelorproef goed gekeurd zijn. Dank je Tim ;)
… we de bachelorproef volledig zien zitten
… we bezig zijn met de keuken op school aan het verven.
… we een ongeval gehad hebben met de daladala
… het de schuld was van de vrachtwagen
… hij ons geramd had.
… we er gelukkig alleen maar gechoqueerd uitkwamen.
… de directrice uit USA verschillende pakjes krijgt toegestuurd.
… ons pakjes nog steeds niet toegekomen zijn L
… we bijna halverwege zitten

birthday in Elephant class




Vandaag was het een groot feest in mijn klasje. Mark was jarig en dit moesten we natuurlijk ook vieren. Met een grote taart, heel wat snoepjes en natuurlijk wat frisdrank kon dit moment niet meer stuk. De kinderen genoten van de taart en van het rustig samen zijn… En Mark, die genoot van het jarig zijn en de aandacht. Het was een superleuk uurtje..




teacher Iriene

vrijdag 22 februari 2008

Hoe bengeltjes engeltjes kunnen worden :-)

De kleinste deugnieten van het lager waren weer voor eventjes de liefste kinderen van school. Monkey and Elephant kwamen in de klas om hen te vertellen over hun familiebezoek. Samen met hun ouders, grootouders, tantes, nonkels, broers en zussen maakten ze er een gezellig feest van. De kinderen konden haast niet wachten om de verhalen over hun familie met ons te delen. Na het maken van hun familiestamboom namen ze uitgebreid afscheid van onze twee vriendjes. Monkey en Elephant kijken alvast uit om de bengels terug te bezoeken.

















Teacher Analies and Teacher Nila

In een klein stationnetje...

Na even goed brainstormen, kwam de creatieve ziel in ons naar boven. Dit was het resulaat:



How many days in a week
Come and help me seek
This train is showing me one of the ways
to help me find all of the days.
Lundi, mardi, mercredi
are the first three.
Jeudi, vendredi, samedi
are following happily
And dimanche is the last car of the train.
Now all the days are in my brain.
Teacher Analies and teacher Nila

Olifant en muis op bezoek

Muis en Olifant kwamen op bezoek in de kleuterklassen. We speelden een leuk verhaal met onze handpoppen. De grote olifant was bang van de piepkleine muis, net zoals sommige peuters bang zijn van wij blanken. In het verhaal wilden wij clichés ook doorbreken door te spelen dat de grote olifant bang is i.p.v de muis. Met hulp van de kleuters kwamen olifant en muis uiteindelijk overeen.
Het was een leuke ervaring zowel voor de kleuters als voor ons!!! Ook wij leerden bij, het was al snel duidelijk dat we alles op een laag niveau moeten aanleren. Ook al lijkt het dat ze al veel kunnen, de kinderen leren pas bij als het gedrild word.

Interview met Bertha Mkwawa over gezondheid en gezondheidbeleid.














Aan wat denkt u bij het woord gezondheid?
Voor mij is gezondheid: goed eten, slapen, je lichaam dat in orde is…
Zo kan je in staat zijn om een mentale en fysieke taken te volbrengen.

Vindt u dat de school genoeg aandacht schenkt aan gezondheid?
Ja, er wordt aandacht gegeven aan een goede maaltijd, de omgeving wordt proper gehouden… We zorgen voor de kinderen dat er iets is.

Is het belangrijk voor u dat dit alles op school gebeurt?
Ja, ik vind het wel heel belangrijk want alles begint op school. Ze leren de gemeenschap te helpen zowel mentaal, fysiek als sociaal.
Wat ze hier leren zetten ze om in energie en die energie kunnen ze dan gebruiken in communicatie te treden met anderen.

Zijn er nog aspecten waar u aandacht aan zou willen schenken?
Ja, ik ben nog van plan van te werken aan de ogen, oren, mondhygiëne.

Wat is goede voeding voor u?
Goede voeding gaat vooral om genoeg, gezond en evenwichtig eten.

Vindt u beweging op school belangrijk?
Ja, het is iets dat belangrijk is op school maar door het warme weer en het te zware studiepakket falen we hier in.

Waaraan denkt u bij ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’?
Als je goed denkt dan doe je het goed. Dus het is ook hier belangrijk dat je je goed voelt in je vel.

Hoe ziet u onze bachelorproef?
Richt jullie vooral praktisch, geef hen dingen die ze thuis ook kunnen verwezenlijken. Vooral bij de kleuters, klas 1 en 2 zou ik de aandacht schenken aan de lichaamsverzorging. Je kan ze leren om de tanden te poetsen, nagels knippen, haren kammen, zich wassen… Ik zou hen zelfs hun kleren laten wassen want jong geleerd is oud gedaan.
In klas 3 zou ik me richten op het bereiden van simpele maaltijden zoals het maken van thee, groeten koken, fruit snijden…
Bij alle klassen zou ik willen dat er aandacht wordt geschonken aan de omgeving. Vb een bloemtuintje aanleggen, de baan onderhouden…

Is het goed als wij ook werken rond de mentale gezondheid?
Ja, een goede geest is belangrijk om goed te kunnen functioneren.

Ken je een organisatie die ons meer informatie kan geven om ons project op hang te brengen?
Ja, het rode kruis kan jullie zeker helpen. Unicef ook, maar dit is veel te ver weg.

Is er een universiteit die ons wat tips kan geven?
Ik zal dit nog eens rondvragen samen met Joseph.
Kunnen we een ziekenhuis bezoeken?
Ja, er is hier één niet zo ver van school.

Is er een leerkracht die ons kan begeleiden in een project rond Aids?
Ja, teacher Micheal zal jullie de nodige uitleg geven. Ook zullen jullie de nodige uitleg geven. Ook zullen jullie nog papieren krijgen met de nodige informatie op. Daar gaan jullie enkele dingen kunnen uitkiezen om rond te werken.

Kan klas 1 samen met de kleuters een activiteit doen?
Neen, kleuter en lager zijn 2 verschillende afdelingen. De leerkrachten mogen wel samen een activiteit geven. Maar we mengen de klassen niet.

Mogen we de keuken schilderen en deze versieren met geschilderde groenten en fruit?
Ja, heel zeker. Tomaten, mango, ananas, rijst, spinazie, kool, banaan, aubergine, paprika, ui, aardappel...





We bedankten de directrice voor het vertellen van haar visie over het gezondheidsbeleid. We zijn in ieder geval wijzer geworden over de werking van de school in verband met gezondheidseducatie.

dinsdag 19 februari 2008

Samen met Monkey en Elephant tellen tot 100…

Elephant en Monkey kwamen op bezoek in klas 1. Elephant was heel blij dat de kinderen leerden tellen tot 100.


Monkey dacht daar anders over, want tellen is niet meteen zijn favoriete bezigheid.

De twee diertjes vlogen er al meteen in. Ze daagden de kinderen uit om een spelletje te spelen.
Zo telden de kinderen samen met Elephant tot 100. Ze moesten echter uitkijken voor Monkey want die wou geen getallen horen wanneer hij uit de doos kwam piepen.
Een ander spel was samen grabbelen met Elephant in de toverhoed. De getoverde getallen kregen allemaal een plaats in het magische honderdveld.
Na wat oefenen kregen de kinderen de kans om aan Monkey en Elephant te bewijzen dat ze konden tellen tot 100.
De kinderen werden nadien onderverdeeld in groepjes waar ze verschillende opdrachten vervulden. Dit met resultaat!
Check de foto’s!


Teacher Analies and teacher Nila

maandag 18 februari 2008

vrijdag dansdag

Vrijdag, dansdag

Elke vrijdag laten de klassen 1, 2, 4 en 5 de heupen swingen! Teacher Eirine, teacher Tina, teacher Analies en teacher Nila laten samen met deze bengels de Pond Spring school op zijn grondvesten daveren. Hun favoriet…. DE VOGELTJESDANS! Al dat ze zich ook volledig laten gaan bij hocky pocky, haed sholders knee and toes, the musicman, the macarena, …
Plezier verzekerd




competentie week 3

De leraar als inhoudelijk expert

Bij lager komt in de hogere klassen bij Frans meer de grammatica aan bod dan bij de lagere klassen. Hierbij hebben we dan ondervonden dat het niet altijd gemakkelijk is om typische benamingen of termen die onverwachts in je les aan bod komen te vertalen. Maar de kinderen hebben er zeker begrip voor en gingen zo samen met ons op zoek naar de juiste benamingen.
Het aanbrengen van de letters, cijfers in het kleuter is niet eenvoudig. Dit komt doordat sommige kleuters nog steeds geen Engels verstaan, er wordt dan ook heel veel swahili’s gepraat zowel onder de leerkrachten, onder de kinderen als van de leerkrachten tegen de kinderen. Alles wat we aanbrengen aan de kinderen vinden ze heel leuk omdat het op een andere manier wordt aangebracht.

De leraar als organisator

Voor lager is het niet eenvoudig om steeds weer opnieuw hun lessenrooster aan te passen. Dit door leerkrachten die dan plotseling in hun lessen staan, of vrije momenten van kinderen die geen vrije momenten zijn. Ook leerkrachten die zomaar afwezig zijn is voor ons niet goed, zo moeten we springen en vliegen om dan les te geven in verschillende klassen die normaal niet in het lessenrooster staan en waar er dus ook geen voorbereidingen zijn vooraf voor in elkaar geknutseld.

De leraar als innovator, onderzoeker

Wij proberen zoveel mogelijk nieuwe werkvormen te gebruiken om zo de aandacht van de kinderen op ons te vestigen. Het geven van lessen is niet altijd zoals we het willen vandaar dat we er goed aan doen om reflecties te maken en ons eigen zo te bevragen.

donderdag 14 februari 2008

Picasso’s in Tanzania

In een zotte bui besloten we de witte muren van de school een kleurig tintje te geven. Na een lange zoektocht naar de geschikte verf gingen we aan de slag. Eline liet haar volledig gaan om de dieren op de muur te tekenen. Terwijl Tine haar mooist schrift bovenhaalde om de cijfers en letters een plaatsje te geven. Waarna Nele en Annelies meteen in de aanval gingen met de verfborstels. Na enkele middagpauzes flink doorwerken mag het resultaat er best wel wezen.


Frans op een Tanzaniaans bordje met een sausje van hoekenwerk.

Na bijna 2 weken lesgeven… ja ja, we vlogen er al in tijdens onze observatieweek. We blikken even terug op de lessen Frans.

Er werd ons gevraagd om in alle klassen Frans te geven. Dit omdat de leerkrachten zelf de taal niet beheersen en deze daardoor ook niet kunnen overbrengen naar de leerlingen.

Al van de eerste les bleek dat er een heel groot niveauverschil was tussen leerlingen. Dit doordat de internationale studenten van vorig jaar de hogere klassen al een goede basis meegaven.

We gingen als volgt te werk. Eerst leerden we hen hoe ze elkaar moeten begroeten in het Frans. Deze taalhandeling hebben we in een balspel gegoten. Dit was voor hen heel nieuw waardoor ze zeer gemotiveerd waren. Het papegaaienwerk werd eventjes aan de kant geschoven. Daarna durfden we hen al eenvoudige woordjes aanleren. Dit met succes. Nadien gingen we nog een stapje verder. Want aan de hand de reeds gekende zinnen en woorden gingen we over naar enkele grammaticale structuren.





In de loop van de volgende weken zullen we hoekenwerk introduceren. Dit met de bedoeling om de leerlingen al spelend de leerstof van vorige lessen in te laten oefenen. De leerkrachten willen meer te weten komen over deze manier van werken. We zijn dan ook bereid om de leerkrachten wiskunde en Engels te helpen om deze werkvorm in hun lessen te verwerken.

Teacher Analies en Nila

maandag 11 februari 2008

Leraar als lid van het schoolteam

  • We voelen ons niet echt op ons gemak in de school. We hebben het gevoel dat ze niet naar ons omkijken.
  • We vinden de mentaliteit van het zomaar afwezig zijn niet echt passend bij onze visie van lesgeven.
  • Sommige leerkrachten apprecieren ons werk.
  • We eten altijd alleen. De kleuterleerkrachten eten wanneer de kleuters slapen, de leerkrachten van het lager zitten in een bureau apart waar we niet bij kunnen.

Leraar als organisator

  • We organiseerden zelf al verschillende trips.
  • Het lessenrooster overlapt met de lessenroosters van de leerkrachten. De leerkrachten zijn volop aan het leren werken met een lessenrooster waardoor ze vaak op de verkeerde uren les geven.
  • We moeten op onvoorziene momenten lesgeven, dit zonder enige voorbereiding.
  • De kleuterleidsters worden onverwacht in het 6de of 7de geplaatst.

Leraar als opvoeder

  • We kunnen het nog altijd niet aprecieren dat de leerkrachten lijfstraffen geven.
  • Het is moeilijk om respect te krijgen van de leerlingen doordat ze weten dat wij hen geen pijn zullen doen.

Wist je dat ...

…we tijdens de middagpauze onze tijd doorbrengen met de straatkinderen.
…ze heel lief zijn.
...ze een vreugdedansje maken als ze ons zien.
…de kleuters een poppenspel niet begrijpen.
…tikspelen een onbekend iets zijn voor de kinderen.
…de kinderen niet rijp zijn voor de leerstof die ze moeten verwerken.
…de kinderen in 1 uur 4 zinnetjes Frans kunnen lezen.
…de kinderen niet correct van het bord kunnen afschrijven.
…Eline en Tine plots de les in het lager moesten overnemen.
…we de schoolmuur gaan schilderen.
…Nele een verjaardagscadeau van een vogel op haar hoofd kreeg.
…Annelies ook niet gespaard bleef, althans haar T-shirt niet.
…ook dat Tine al eerder deze maand hetzelfde lot heeft ondergaan.
…Eline de volgende gaat zijn :-)

Bezoekje aan Zanzibar

Dit weekend hebben we besloten om eens een trip naar Zanzibar te maken. We namen vrijdag om 6u in de morgen de boot richting het prachtige eiland. Na een lange, misselijk wordende trip van maar liefst 5u kwamen we aan in de haven. We genoten het eerste moment van de leuke, toeristische souvenirwinkeltjes in Stone town. Daarna werd de zoektocht geopend naar het hotel maar jammer genoeg zonder een goed resultaat. Dit kwam grotendeels door het festival dat dit weekend daar plaatsvond. We kwamen dan maar terecht bij vrienden van onze rastaboys. Op het eerste zicht zag het er wel goed uit en lieten we ons gerief dus achter om een bezoekje te brengen aan de Duitse vrienden die daar verbleven.


Daar kregen we uitgebreid eten en genoten we van het typische dakterras met prachtig uitzicht. Normaal gingen we samen nog een bezoekje brengen aan het festival maar het werd ons allemaal iets te veel en besloten dan maar om onze nest op te zoeken. Aangekomen en reeds genesteld in onze bedjes bleek er dat we ongenodigde vrienden hadden. Ja als er geen honderd ratten zaten in da huis, zat er geen één!!! Groot feest dus voor Annelies en Nele.


Na een onrustige nacht besloten we om later op de dag op zoek te gaan naar een andere slaapplaats. Maar eerst wilden we genieten van de schoonheid die Zanzibar ons te bieden had. We schreven ons in om een uitstap te doen, dit voor 2 dagen want eenmaal je Stone Town gezien hebt wil je toch ook wel eens de rest zien.



Rond de middag vertrokken we voor een Spice tour. Niet weten wat er ons te wachten stond stapten we onze eigen privé bus op. We genoten van het prachtige uitzicht en een half uur later kwamen toe op de plaats van bestemming. Met een leuke, beetje Vlaams sprekende gids trokken we de bosjes in, op zoek naar medicijnen, fruit en kruiden. Daar kregen we heel wat leuke weetjes te horen.


Even een kleine opsomming:
- de muskaatnoot is goed voor de vrouwen net zoals gember goed is voor mannen ;)
- het rode omhulsel van muskaatnoot word gebruik als kleuring
- een kruidnagel kan helpen tegen tandpijn
- Jackfruit stinkt heel erg maar het smaakt wel heerlijk
- Een ananas groeit in een struik
- Peper komt allen van eenzelfde struik maar door een verschillend rijpheidsfase en een verschillend bewerkingsproces bekom je heel wat soorten peper.
- Kaneel zoals wij het kennen komt van de schors van een boom.
- Bij die zelfde boom heeft de wortel de geur van vicks
- …

Na een interessante tocht konden we nog even genieten van al het fruit dat ons aangeboden werd. En we moeten eerlijk toegeven het heeft echt gesmaakt. Vooral van de ananas konden we heel erg genieten. We hadden hier dan ook nog nooit zo een goede ananas gegeten.
Daarna begon onze 2de zoektocht naar een hotel. Dit keer met een prachtig resultaat. Kijk en geniet van de foto’s.



















Na een avondwandeling aan het strand besloot onze Nele om te gaan slapen, ons niet gelaten want zo konden wij haar om middernacht verrassen voor haar verjaardag. Het werd een gezellig onderonsje met een 23 jarige meid bij ons. Als haar verjaardag nog niet goed genoeg begon werd ze de dag erop verwend met het bezichtigen van de dolfijnen en met snorkelpartijtje.
De dolfijnen wilden ook Nele verrassen en bleven dus even weg. Pas na het snorkelen in een prachtig koraalrif, met blauwe, rode en gele visjes, zeesterren en kwallen, kwamen de dolfijnen hun kunstjes tonen aan het wateroppervlak.













Door het lange wachten op onze dolfijnenvrienden misten we onze boot naar Dar. Daardoor moesten we dan maar een nachtje op zee doorbrengen. We kwamen om 6u aan in Dar en besloten om rechtstreeks, ‘fris en monter, hum’ naar onze geliefde school te gaan.